Pripravite sočno orehovo potico. Za vas smo pripravili odličen recept v katerem pa vam priporočamo uporabo prav naših orehov, saj so to verjetno najboljši orehi za potico.

SESTAVINE:

Testo:

60 dag moke
3 dag kvasa
2 dl mleka
14 dag sladkorja
14 dag masla
4 rumenjaki
1 vanilijev sladkor
nastrgana limonina lupinica 

Nadev:

40 dag orehov
2 dl mleka, še bolje sladke smetane
25 dag sladkorja
2 žlici ruma
2-3 beljaki

POSTOPEK:

1. Pripravi kvasec; kvas zmešaj z žličko sladkorja, žličko moke in nekaj žlicami mleka ter pusti vzhajati. Če uporabljaš kvas v prahu, zadostuje en paket (navadno piše za 50 do 70 dag moke), v tem primeru ga kar vsuješ v moko.

2. Pripravi nadev; orehe in sladkor prelij s sladko smetano (po želji jo zavri, ni pa nujno), kateri si dodal/a rum. Na koncu dodajaš sneg iz beljakov - dokler nadev ni primerno mazav, ne sme biti preredek.

3. Pripravi testo; vse sestavine daj v skledo in zmešaj tako kot testo za kekse, ne pozabi dodati kvasca. Če uporabljaš okrogel model, testa ni treba razdeliti na dva dela. Razvaljaj ga, premaži z nadevom, posuj z naribano limonino lupinico, zvij ter daj v pomaščen pekač. Pokrij in pusti vzhajati, najbolje čez noč, drugače pa vsaj 6 ur.

4. Peci na 180 stopinjah Celzija eno uro do eno uro in pol, odvisno od modela. Pečeno potico nekaj časa pusti v pekaču, nato pa jo zvrni na tkanino in prekrij. Ohlajeno posuj s sladkorjem v prahu.